Marta gaat de uitdaging aan: een week lang de brooddoos herdenken. Geen boterhammen, wel zelfgemaakte lunches, met restjes van de maaltijden (niks verspillen!) met gezonde ingrediënten en barstensvol energie. Het is allemaal een kwestie van slim zijn, en van organisatie.

Wie is Marta?

Een grootverbruiker van hummus in de eerste plaats! Marta Majewska is 37 en mama van Fer. Selfmade girlboss, en schrijfster van de blog ‘Everyday Marta’ en van diverse boeken. Voeg daar nog een talent aan toe voor culinaire en lifestylefotografie, en een ware passie voor gezond koken!

Hoe zou dat zijn, een week zonder een spoortje brood in de gelijknamige doos? Ik heb het voor je getest!

Zaterdag: shoppen

“Ik doe de boodschappen in de supermarkt met mijn zoon Fer, en ik laat hem kiezen wat hij lekker vindt. Natuurlijk niet in de hele winkel, maar wel tussen wortelen en radijzen, pita of tortilla … In minder dan 30 minuten is onze missie volbracht en is onze winkelkar gevuld met groenten, lichte eiwitten, en vooral trage suikers. Doel voor de hele week: zoveel mogelijk ’s avonds (voor)bereiden en ’s morgens niet meer dan 15 minuten tijd besteden aan onze lunchdozen.”

 

Zondag: ik kijk slim vooruit

“Ik vraag mijn zoon wat hij als ontbijt wil. Pannenkoeken, bijna altijd pannenkoeken! Deze zondagmorgen maak ik een dubbele portie beslag, waarvan ik de helft bak als ontbijtpannenkoekjes: lekker zoete, die mijn kleine man opsmult met dadelsiroop. De rest van het beslag gaat in een afsluitbare doos de koelkast in tot de volgende dag. Die ga ik bakken met groenten, dat is gezond en smakelijk. Pannenkoeken met spinazie zijn heerlijk, net als die met wortelen en courgette. Nu ik toch bezig ben, maak ik tegelijk ook een dipsaus met kaas en room. Die staat dan al klaar in een doosje, in de lunchdoos.”

Pannenkoeken zijn geregeld een steringrediënt in onze lunchdozen. Met het beslag uit de koelkast duurt het bakker hooguit 10 minuten.

Pannenkoeken met groenten

4 personen – voorbereiding 10 min + bereiding 15 min

1/2 courgette
2 wortelen
1 ei
150 g bloem
200 ml melk
3 el olijfolie

voor de dipsaus
40 g verse kaas met kruiden (bv. Philadelphia)
2 el zure room
1 tl fijne kruidenmix

  1. Snij de courgette en wortelen in kleine blokjes en leg ze in de kom van de blender. Hak ze fijn, voeg het ei, de bloem en de melk toe en meng tot een glad beslag.
  2. Verhit de olijfolie in een braadpan. Giet er ongeveer een pollepel beslag in en laat de pannenkoek aan beide kanten goudbruin bakken. Maak zo verder pannenkoekjes tot al het beslag is opgebruikt.
  3. Meng in een schaaltje de kaas met de zure room en de kruidenmix. Leg alles in de lunchdoos.