Is dat moeilijk, een week lang uitsluitend met Belgische producten koken? Manon, onze culinair redactrice, besloot de uitdaging aan te gaan en deelt in Simply You magazine van Carrefour haar favoriete recepten.

Wie is Manon?

Manon Van Aerschot begon 5 jaar geleden met haar blog Macaron Manon. Daar deelt ze haar eigen recepten, culinaire reisverhalen en de lekkerste Belgische adresjes. Manon staat voor no-nonsense en koken met gezond verstand. Het bewijs? Haar gezonde schotels worden afgewisseld met echte lekkernijen!

Met het gamma lokale producten van Carrefour is 100% Belgisch koken kinderspel

Een week lang Belgisch koken? Op het eerste gezicht lijkt het een hele uitdaging, maar dan een die ik met veel plezier wou aangaan. Het is een intense week geworden, vol heerlijke verrassingen!

Ik heb het altijd liefst gekookt met lokale producten en ingrediënten. Als kind trok ik met mijn opa naar diverse boeren in onze streek. Bij de ene kochten we aardappelen, bij een volgende verse eieren of aardbeien. We gingen zelfs naar Oostende om er verse, Belgische garnalen te gaan kopen. Ik vond het heerlijke momenten, en daarom hecht ik nu nog altijd heel veel belang aan de herkomst van de ingrediënten waarmee ik kook.

Bovendien ben ik een onvermoeibare wereldreiziger: ik hou van exotische smaken en waag me aan moderne smaakcombinaties. De grootste uitdaging tijdens mijn ‘Belgische week’ was misschien wel het gebruik van minder vertrouwde kruiden en specerijen. Wat als je kerriepoeder even links laat liggen? Ik ging voor op en top Belgisch en gebruikte veel verse kruiden als smaakmaker!

Ik kook zelden klassiek maar ik kan wel echt genieten van pure Belgische kost. Zoals smeuspatatjes met grijze garnalen van onze Belgische kust.

Groene smeuspatatjes met gepocheerd ei en grijze garnalen

4 personen – voorbereiding 20 min + bereiding 30 min

1 kg bloemige aardappelen
100 ml melk
1 el hoeveboter
1 bosje waterkers
50 g kervel
1 teentje knoflook
350 g verse bladspinazie
1 el plantaardige olie
4 el azijn
4 eieren
250 g grijze garnalen
zout en peper

Schil de aardappelen en kook ze beetgaar. Giet de aardappelen af en plet met de melk en de hoeveboter tot een gladde puree. Hak de waterkers en de kervel fijn (hou een beetje apart
voor de afwerking) en meng onder de puree. Kruid met peper en zout en hou warm. Pel de knoflook en snipper fijn. Stoof de look samen met de spinazie aan in een pan met wat olie. Kruid met zout en peper.

Verhit intussen een kookpan water met de azijn. Breek een eitje in een kommetje. Maak in het water een draaikolk met behulp van een garde en laat hier voorzichtig een eitje in glijden.
Laat het zo’n 2 min. pocheren en laat het nadien uitlekken op keukenpapier. Herhaal voor
de rest van de eitjes.

Dompel de eitjes eventueel net voor het serveren nog even opnieuw onder in het hete water zodat ze opnieuw opwarmen. Schep de groene smeus op de borden, leg er de spinazie op, een gepocheerd ei en werk af met de verse grijze garnalen en wat plukjes kervel.