Kinderen in het verkeer

Begin september start het nieuwe schooljaar. Kinderen gaan dan elke ochtend massaal de straat op richting school. September is een van de meest verkeersonveilige maanden voor kinderen. Beperk het risico met onze veiligheidstips voor kids in het verkeer én onze veiligheidscollectie.

Kinderen in het verkeer

 

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen veilig in het verkeer?

Er is helaas geen pasklaar antwoord op deze vraag. Alles hangt af van de zelfstandigheid van je kind, de omgeving waarin je kind zich in het verkeer gaat begeven en de ervaring die reeds werd opgedaan. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen zich veilig in het verkeer kunnen begeven is 10 à 12 jaar. Uit studies blijkt dat kinderen die te voet onderweg zijn, niet in staat zijn om correct op alle verkeerssituaties te reageren voor ze de leeftijd van 9 jaar hebben bereikt. Oefen vooraf altijd samen het traject een aantal keer en vertel aan je kind waar er zich moeilijkheden kunnen voordoen.

Zorg dat vastklikken
een gewoonte wordt…

Waar moet je op letten als je je kind met de auto naar school brengt?

Geef zelf het goede voorbeeld en doe altijd je veiligheidsgordel om, ook voor korte ritjes. Zorg dat vastklikken een gewoonte wordt, zodat je kinderen ook als ze met anderen meerijden dit spontaan doen. Laat je kind aan de kant van de school op het trottoir in of uit de auto stappen. Parkeer niet in dubbele rij, zoek dan liever iets verder een veilig plekje om even stil te staan. En je iets verder parkeren, is ook altijd een goed idee 😉

 

Wat als je kind met de fiets naar school gaat?

Kies vooraf een veilige route naar school en oefen deze aantal keer met je kind zodat het verkeerservaring opbouwt. De veiligste route is niet altijd de kortste route, stippel een traject uit langs kalme, kleine straten met langzaam rijdend verkeer. Wijs je kind op gevaarlijke punten en leer het om oogcontact te maken met andere weggebruikers. Leg uit dat het niet is omdat jij een auto ziet, dat de bestuurder jou als fietser ook gezien heeft. Laat na een aantal keer oefenen je kind eens voorop fietsen om te controleren of het goed gaat.

 

Hoe zorg je dat je kind voldoende zichtbaar is in het verkeer?

In de herfst- en wintermaanden is het ’s ochtends vaak nog donker als je kinderen naar school vertrekken. Laat je kind altijd een fluo hesje met reflecterende grijze stroken aandoen voor optimale zichtbaarheid. De stroken lichten op wanneer ze de lichtstralen van een auto terugkaatsen. De fluo hesjes voor kinderen van JBC hebben een CE-markering en zijn dus gecontroleerd op hun kwaliteit. Nieuwe winterjas op de shopping list? Een lichtgekleurde jas met ingewerkte reflecterende strips is van ver te zien in het donker. Hangt er toch een donkergekleurde jas klaar in de kast? Zorg dan voor een rugzakhoes met reflecterende stroken. Ook een fluo fietshelm is een must om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Kijk ook na of alle fietslichten nog goed werken en of er nog reflectoren op de fiets zitten. Kleinere kinderen kunnen met hun fietsje gerust op het voetpad fietsen.

 

Een lichtgekleurde jas met ingewerkte reflecterende strips is van ver te zien in het donker.

Op alles voorbereid?

Heeft je kind al een gsm? Sla dan je eigen nummer op in de contactenlijst onder de naam ICE. Dit staat voor In Case of Emergency. Stop je contactgegevens ook in de portefeuille van je kind, want een gsm kan natuurlijk stuk gaan tijdens een ongeval. Hulpverleners kunnen je op deze manier zeker bereiken als er iets voorvalt.