Bonjour Marseille

Trek je deze zomer naar het zuiden van Frankrijk? Maak dan ook zeker een uitstapje naar het hippe Marseille! In deze stad-aan-zee kan je heel wat leuke adresjes ontdekken, collega Els maakte voor jullie een lijstje met haar favorieten.

9u – time for breakfast

Niks zo leuk als uitgebreid ontbijten, en de menukaart bij La Fiancée maakt kiezen wel erg moeilijk. Gelukkig kan je in deze coole coffeeshop elke dag van de week voor een lekkere brunch aanschuiven. Van zelfgemaakte muesli tot American pancakes, een roereitje met zalm of verse croissant – bon appétit!

La Fiancée, 8 Rue Haxo

Denk aan verborgen kiezelstrandjes
en fijne plekken om te picknicken met het geluid van cicaden op de achtergrond.

10u – bootjes kijken

Maak een korte wandeling naar de jachthaven in het centrum van de stad. In de Vieux Port liggen honderden bootjes aangemeerd en proberen meeuwen een visje te pikken van de kraampjes op de Quai des Belges. Hier kan je ook een boottocht boeken naar de calanques. Deze kreken met betoverend blauw water tussen hoge witte kliffen vind je langs de kust van Marseille naar Cassis. Denk aan verborgen kiezelstrandjes en fijne plekken om te picknicken met het geluid van cicaden op de achtergrond.

 

11u - uurtje cultuur

Het Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée, of Mucem, is gevestigd in een prachtig modern gebouw van de Frans-Algerijnse architect Rudy Ricciotti dat via een passerelle is verbonden met het Fort Saint Jean. Het subtiele ‘kantpatroon’ in de betonnen gevel is een verwijzing naar de moucharabieh, de traditionele Arabische zonweringen met kleine gaatjes. Ook als je de tentoonstellingen niet bezoekt, mag je vrijuit het gebouw verkennen. Vanop het dakterras heb je een prachtig zicht op Marseille.

Mucem
1 Esplanade J4

12u – boetieks bezoeken

Neem in de Vieux Port de overzetboot van de Quai du Port aan het stadhuis naar de Quai de Rive Neuve aan de overkant. In de straatjes achter de Place aux Huiles vind je een heleboel mooie winkels. Bij Honoré kom je ogen tekort – in deze interieurwinkel van 200 m2 verzamelde Annick Lestrohan spullen in natuurlijke materialen zoals hout, leer en rotan die ze tijdens haar omzwervingen in o.a. Marokko vond.

Honoré
121 Rue Sainte


Concept store Jogging opende de deuren in een voormalige beenhouwerij en combineert kleding van Franse en internationale ontwerpers met design items en cosmetica. Zo vind je hier het volledige gamma van het Australische beautymerk Aesop. Neem zeker ook een kijkje in het verborgen stadstuintje, een echte oase in de stad.

Jogging Store
103 Rue Paradis

15u – teatime

Tegenover Jogging store kan je terecht voor de lekkerste taarten van Marseille. Bij Minoofi Bakery staan de elegante cupcakes, zachte koekjes, layer cakes en decadente brownies in rijtjes op je te wachten. Onze favoriet: een romige cheesecake met citroen.

Minoofi Bakery
104 Rue Paradis

Vervolg je wandeling langs de rue Paradis en ga dan via de Rue de Vacon naar de Rue d’Aubagne. Je waant je in deze straat in volkswijk Noailles even in een ander land. Bij Maison Empereur, de oudste ijzerwarenwinkel van Frankrijk, kan je uren rondsnuffelen en nog steeds nieuwe dingen ontdekken. Van kookspulletjes tot rieten manden, retro speelgoed en heerlijk geurende zepen.

Maison Empereur
4 Rue des Récolettes

…verwacht je aan bijzondere kazen en pittige gedroogde worstjes als hapje. Geen simple zoute nootjes dus…

18u – aperitief 

Dorstje? Bij Epicérie L’Idéal vind je niet alleen delicatessen in de rekken, je kan hier ook aanschuiven voor een fris glaasje rosé of een lokaal biertje. Eigenaresse Julia Sammut selecteert alleen de beste producten voor haar winkel, verwacht je aan bijzondere kazen en pittige gedroogde worstjes als hapje. Geen simple zoute nootjes dus…

Epicerie L’Idéal
11 Rue d’Aubagne

Wandel langs de Rue de la République en Le Panier – de oudste wijk van Marseille – naar je eetadresje.

 

 

20u - diner

La table d’Augustine zit op een pittoresk pleintje boven de jachthaven. Hier proef je van de Provençaalse keuken: lamsvlees, gevulde zuiderse groenten, verse vis, pissaladière… Kies een tafeltje in de schaduw van de grote plataan en vergeet zeker ook niet een van de heerlijke desserts te nemen!

La table d’Augustine
12 Place des Augustines