Is het voor het groen en de rust? Of spreekt de ligging en de architectuur van de nieuwe buurt hen aan? Anthony & Carolien vertellen waarom zij kozen voor een woning op Nieuw Zuid.

Wie? Anthony Pepen (28), zelfstandige en Carolien Driesschen (24), eigenaar van modewinkel Caro in Herentals

Het is al joggend dat ik de plannen voor Nieuw Zuid heb ontdekt. Ik zag dat ze in de buurt van het Justitiepaleis begonnen waren met grondwerken. Ik heb me geïnformeerd en was meteen verkocht: het groen, het uitzicht op het water, de mooie architectuur, een nieuwe buurt in de stad… Dit was helemaal wat ik zocht.

Ik woonde al anderhalf jaar op het Zuid. Ik huurde een verdieping van een herenhuis in de Scheldestraat. Ik kom uit Brasschaat, heb gestudeerd in Antwerpen en ben er blijven hangen, net zoals veel van mijn vrienden. Ik wilde graag in Antwerpen wonen, maar de binnenstad sprak me niet aan. Het is daar veel te druk, als je buiten stapt zie je constant auto’s in de file staan. Dus koos ik een iets rustigere buurt waar toch veel te beleven valt. Er zijn hier geweldige cafés en restaurants, bij de vismijn vind je de beste pintjes van ‘t stad. Ik hoefde er niet per se weg, dus Nieuw Zuid is perfect qua ligging. Al is het maar omdat je hier veel makkelijker kunt parkeren (lacht).

“Ik heb een appartement gekocht in ‘t stad, maar vooral: in een gezellige, nieuwe buurt.”

Mijn vriendin en ik komen allebei van den buiten. Het groen in deze nieuwe buurt heeft ons echt over de streep getrokken. We joggen om de twee dagen en vroeger moesten we daarvoor naar een natuurdomein op Linkeroever, de voetgangerstunnel onderdoor. Nu kunnen we gewoon de deur uitstappen en door het groen joggen, dat is fantastisch. Ik denk wel dat ooit nog terugkeren naar onze roots als er kinderen zijn. Maar nu voelen we ons nog te jong. Het lifestyle-gehalte van Antwerpen spreekt mij enorm aan, ik wil de stad echt beléven. We hebben hier ook alles: onze vrienden wonen hier, ons werk in Brussel en Herentals is perfect bereikbaar van waar we nu wonen. En we zijn zo de stad in. Het openbaar vervoer nemen we eigenlijk nooit, maar fietsen doen we wel. Ons gebouw heeft een grote fietsenkelder en langs de kaai is het mooi fietsen naar de binnenstad.

Vanuit ons appartement hebben we een prachtig zicht over de Schelde, vanop de eerste rij. Ook dat heeft me overtuigd om dit appartement te kopen en niet het appartement hierachter. Ik heb met plezier iets meer betaald voor dat uitzicht. Dat de buurt duurzaam gebouwd is, is mooi meegenomen natuurlijk, maar dat gaf niet de doorslag. Dit fenomenale uitzicht wél, net als de architectuur. Geen enkel gebouw zal identiek zijn, en toch zal het één mooi geheel worden, dat gaat knap zijn.

Ik heb het gevoel dat ik een appartement heb gekocht in Antwerpen, maar vooral in een gezellige, nieuwe buurt. Het is ook best een fijn idee dat wij op het einde van ‘t stad wonen. Hierachter komt niks meer, dan zit je al in Hoboken. Ons appartement heeft maar één kamer, dus ik denk niet dat we hier kinderen gaan krijgen, hoe kindvriendelijk de buurt ook gaat worden. Ik zie het eerder als een tussenfase, een bruisende start in de stad. En daarna keren we terug naar den buiten. Al kunnen die plannen nog veranderen natuurlijk, wie weet blijven we hier toch…